تجزیه و تحلیل قرص­های آنتی اسیدی
ساعت ۸:٥۸ ‎ب.ظ روز چهارشنبه ۱٠ مهر ،۱۳٩٢ 

       محیط طبیعی معده ما کاملاً اسیدی است. شیره معده که بخش عمده آن هیدروکلریک اسید است و pH برابر 1 دارد،  مانند یک محیط اسیدی قوی ساختار پروتئین­ها را دگرگون کرده و به هضم آنها توسط آنزیم­هایی چون پپسین (آنزیم گوارنده پروتئین در شیره معده) کمک می­کند. نه تنها پروتئین دگرگون شده نسبت به پروتئین طبیعی راحت­تر به وسیله آنزیم­ها هضم می­شود، بلکه محیط اسیدی به فعال­سازی پپسین نیز کمک می­کند. پپسینوژن یا همان فرم غیر فعال پپسین با جدا شدن یک تکه از زنجیره­اش- واحد 42 آمینو اسید- به فرم فعال یا پپسین تبدیل می­شود. این تبدیل تنها در یک محیط اسیدی روی می­دهد و مولکول­های پپسین این واکنش را کاتالیز می­کنند (واکنش­های خودکاتالیزور). اما زیاد بودن مقدار اسید در معده نیز خوب نیست. در نبود غذا، اسید قوی HCl پروتئین­های دیواره خود معده را تخریب می­کند. اگر این حالت ادامه پیدا کرده و کنترل نشود ممکن است باعث زخم معده یا زخم اثنی عشر گردد.

     ما اسیدی بودن زیاد معده خود را احساس می­کنیم. به این احساس سوزش معده یا ترش کردن گفته می­شود و برای تسکین دادن سوزش معده ناشی از ترش کردن، آنتی­اسید ها را به صورت قرص یا شربت مصرف می­کنیم. آنتی­اسید یک اصطلاح پزشکی است و در حقیقت یک ماده خنثی کننده اسید است. آنتی­اسید های موجود در داروخانه­ها تعدادی مواد تشکیل­دهنده فعال مختلف را شامل می­شوند که تقریباً همه آنها بازهای ضعیف (هیدروکسیدها یا کربنات­ها) هستند. لیست محتویات فعال برخی از آنتی­اسید های موجود در بازار در جدول 20.1 آمده است.

 چنانکه واکنش های زیر نشان می­دهد، هیدروکلریک اسید شیره معده به وسیله این مواد تشکیل دهنده فعال خنثی می­شوند:

 

NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2

CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2

Al(OH)3 + 3HCl → AlCl3 +3H2

Mg(OH)2 + 2HCl → MgCl2 +2H2O

AlNa(OH)2CO3 + 4HCl → AlCl3 + NaCl + 3H2O + CO2

 

     علاوه بر محتویات فعال، قرص­های آنتی­اسیدی شامل مواد غیر فعالی نیز می­شوند که مانند نشاسته به عنوان ماده چسبان پیوند دهنده یا پرکننده عمل می­کنند. میزان موثر بودن یک قرص آنتی­اسید به توانایی آن در خنثی کردن HCL است. هر چه هیدروکلریک اسید بیشتری خنثی شود، قرص آنتی­اسید موثرتر است. ( شاید شما نیز ادعا های تبلیغاتی مارک­های مختلف آنتی­اسید ها را که در رقابت با هم بیان می­شوند شنیده باشید: " Tums یک سوم بیشتر از Rolaids اسید معده را خنثی می­کند." )

     آنتی­اسید ها کاملا بی­ضرر نیستند. تولید هیدروکلریک اسید در معده به وسیله pH معده تنظیم می­شود. اگر آنتی­اسید بیش از اندازه مصرف شود، میزان pH بسیار بالا می­رود و در نتیجه آن، برگشت اسید رخ می­دهد. و به این معنی است که در نهایت، HCl بیشتری نسبت به مقداری که قبل از مصرف آنتی اسید در بدن وجود داشت، تولید خواهد شد.


کلمات کلیدی: